01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jsou tuhá alternativní paliva jen přechodné řešení?

Využívání odpadů pro výrobu energie nezahrnuje pouze spalovny komunálního odpadu.

Svůj zájem o palivo vyrobené na bázi odpadů dal v poslední době najevo ČEZ. Zeptali jsem se na to Ing. Dušana Timka, manažera Divize výroba, ČEZ, a.s.

V několika elektrárnách ČEZ probíhají spalovací zkoušky. Znamená to, že alternativní palivo vyrobené z odpadů je pro vás perspektivní a vážně o něm uvažujete?

Tuhé alternativní palivo, vyrobené na bázi odpadů (TAP) jsme zkoušeli spalovat v elektrárnách Poříčí, Hodonín a Tisová. Všechny tři elektrárny provozují fluidní kotle podobného principu - s cirkulující fluidní vrstvou a dávkováním vápence do komory. Pro dávkování TAP nepotřebují žádnou zvláštní úpravu.


Na zkoušku jsme spoluspalovali různé druhy certifikovaných paliv: Palivo CZ (výrobce Marius Pedersen), Asapal (.A.S.A.) nebo Rumpold (Rumpold).

Spalovny komunálního odpadu mají mnohem přísnější emisní limity než běžné elektrárny využívající hnědé uhlí. A teď se hovoří o spalování odpadu v elektrárnách. Máte to nějak ošetřeno?

Nejde o spoluspalování odpadů, ale alternativních paliv, které jsou certifikovaným výrobkem vyrobeným z odpadu dle platné legislativy. Tudíž nejsme v režimu odpadů, ale spalujeme výrobek za přísně daných podmínek. Tak zněla i časově omezená změna integrovaného povolení, kterou vydal krajský úřad.

Jaký podíl paliva je nahrazen TAP?

Do deseti procent tepelného obsahu základního paliva.

Takže pokud by se spalování TAP v elektrárnách rozšířilo, vlastně by to podporovalo rozvoj zařízení mechanicko-biologické úpravy?

Když se podíváte, kolik TAP by se dalo tímto způsobem v ČEZ využít, jedná se přibližně o tři až čtyři procenta z celkového množství přepracovaných odpadů na certifikované palivo, které jsou k dispozici pro energetické využití. Domníváme se - a diskutujeme o tom už dlouho - že tato cesta je jedním z možných řešení jak nakládat s odpadem v České republice, ale tato cesta je omezená počtem zařízení, která jsou schopna TAP bezpečně spoluspalovat.

Neuvažuje ČEZ o vybudování spaloven, které by jako zdroj energie mohly využívat odpady?

Spalovna je jedním ze způsobů likvidace odpadu a záleží na zákonodárcích, jaké způsoby likvidace odpadů bude preferovat a jaké proto připraví nástroje. Dle toho se budeme rozhodovat.

Jak se uhlí stává strategickou surovinou, hledáme různé alternativy. V ČR je zhruba 2,5 mil. tun odpadu k energetickému využití. Efektivní využití tohoto potenciálu znamená využít energii z odpadu v kogeneračním režimu, to znamená vyrobit elektrickou energii a současně využít dále teplo např. pro centrální zásobování teplem. Takových lokalit v republice mnoho není. Mařit energie v kondenzátoru znamená při technicky možných parametrech páry pro spalování odpadu využít přeměnu na elektrickou energii pouze s účinností 25-30 %.

V elektrárnách se používá jako náhrada uhlí také biomasa. Budete ji spalovat společně s TAP?

Provedli jsme orientační dopravní zkoušky a asi by to nebyl problém. Biomasa však má jiné technické podmínky, např. pro dávkování do kotle. Pálení biomasy spolu s TAP proto zatím nepřipravujeme.

Jak to tedy bude s využíváním TAP v elektrárnách?

Spoluspalování v elektrárnách není definitivní řešení problému, spíš jen podpůrné a přechodné řešení do doby, než se vybudují plánované spalovny komunálního odpadu. Počet zařízení, která dokážou TAP bezpečně spalovat, je u nás v České republice omezený.

"Tato cesta je jedním z možných řešení jak nakládat s odpadem v České republice," říká Dušan Timko, ČEZ.

Tři druhy paliva pro elektrárnu: vpředu alternativní palivo vyrobené z odpadů, za ním biomasa, vzadu hnědé uhlí.

Alternativní palivo vyrobené z odpadu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down