01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

S odpady na tom nejsme dobře

Nová zpráva o tom, jak členské státy nakládají s komunálním odpadem, odhaluje překvapující rozdíly v EU. Vyplývá z ní také to, že Česká republika patří k 12 členům EU s nejhoršími výsledky.

Zpráva hodnotí 27 států EU podle osmnácti kritérií za použití zeleného, oranžového a červeného označení v takových oblastech, jako je celkové množství recyklovaného odpadu, stanovení cen za odstranění odpadu a porušování právních předpisů EU. Výsledná srovnávací tabulka tvoří součást probíhajícího průzkumu, který pomůže členským státům zlepšit jejich výkonnost v nakládání s odpady.

NEJLEPŠÍ A NEJHORŠÍ


V čele tabulky jsou Rakousko, Belgie, Dánsko, Německo, Nizozemsko a Švédsko. Tyto země mají propracované systémy sběru odpadu a na skládkách končí méně než 5 % jejich odpadů. Mají dobře fungující recyklační systémy, dostatečné zpracovatelské kapacity a dobře si poradily i s biologicky rozložitelným odpadem. Typické pro ně je, že pro docílení dobrých výsledků v politice nakládání s odpadem propojily právní, správní i ekonomické nástroje.

Největší problémy s realizací mají Bulharsko, Kypr, Česká republika, Estonsko, Řecko, Itálie, Litva, Lotyšsko, Malta, Polsko, Rumunsko a Slovensko. K častým prohřeškům patří chybějící nebo nedostatečná politika předcházení vzniku odpadu, chybějící pobídky k volbě jiné alternativy, než jsou skládky, a nedostatečná infrastruktura pro nakládání s odpady. Přílišné spoléhání se na skládky znamená, že jsou nadále málo využívány lepší způsoby nakládání s odpadem, jako je opětovné použití či recyklace.

RUŠENÍ SKLÁDEK

Řada členských států se rychle přestává spoléhat na skládky a začíná je v podstatě rušit. Ale i ti nejlepší se potýkají s četnými problémy, jako je potřeba ve větší míře předcházet vzniku odpadů a vyřešit otázku nadměrných kapacit v odvětví spalování odpadu, které mohou bránit recyklaci nebo nutit k tomu, aby se odpad dovážel do spaloven.

Komise využívá tuto zprávu k vypracování plánů pro deset členských států s nejhoršími výsledky. Tyto plány budou letos na podzim projednány s orgány jednotlivých členských států na dvojstranných seminářích. První z nich se bude konat 19. září v Praze.

Hodnotící zpráva: http://ec.europa.eu/environment/waste/studies/pdf/Screening_report.pdf

 

HODNOTÍCÍ KRITÉRIA ZPRÁVY

1. Úroveň oddělování produkce komunálního odpadu od výdajů na konečnou spotřebu domácností

2. Existence vlastního programu v oblasti předcházení vzniku odpadu nebo jeho ekvivalentu v plánu odpadového hospodářství či jiných (environmentálních) programech

3. Množství recyklovaného komunálního odpadu (recyklace materiálů a jiné formy recyklace včetně kompostování)

4. Množství využitého komunálního odpadu (energetické využití)

5. Množství odstraněného komunálního odpadu (ukládání v úrovni nebo pod úrovní terénu a spalování bez energetického využití)

6. Zavádění recyklace komunálního odpadu (recyklace materiálů a jiné formy recyklace včetně kompostování)

7. Existence celostátního zákazu/omezení ukládání komunálního odpadu na skládky

8. Obvyklá celková sazba za uložení komunálního odpadu na skládku

9. Existence systémů PAYT "Plať podle toho, kolik odpadu vyhodíš" pro komunální odpad

10. Přístup ke službám provádějícím sběr komunálního odpadu

11. Dostupné zpracovatelské kapacity pro komunální odpad v souladu s právním předpisy EU o odpadu (včetně odstraňování a spalování)

12. Prognóza produkce komunálního odpadu a kapacit zařízení na zpracování komunálního odpadu v plánu odpadového hospodářství

13. Existence a kvalita projekce produkování komunálního odpadu a jeho zpracování v Plánu odpadového hospodářství

14. Soulad se směrnicí o skládkách u skládek odpadu, který není klasifikován jako nebezpečný

15. Plnění cílů směrnice o skládkách v souvislosti s biologicky rozložitelným komunálním odpadem ukládaným na skládky

16. Množství biologicky rozložitelného komunálního odpadu ukládaného na skládky

17. Počet řízení pro porušení předpisů - rámcové směrnice o odpadech a směrnice o skládkách

18. Počet soudních řízení - rámcová směrnice o odpadech a směrnice o skládkách

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down