01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zařízení MFR v Jacksonville

Společnost Republic Services Inc. (RSi) je druhým největším zpracovatelem odpadů v USA. Single stream linku (Material recycling facility, MRF) provozuje ve floridském Jacksonville.

Zařízení se rozkládá na ploše 70 000 metrů čtverečních a je schopno za hodinu separovat na 30 tun odpadu (roční kapacita 65 tisíc tun recyklovatelného odpadu ročně). Náklady na vybudování se vyšplhaly na 6,5 milionů dolarů.

V zařízení nacházíme totožné prvky, jako u jiných separačních linek - separátory na roztřídění barevného skla vybavené optickými snímači, síta atd. Všechny jsou však v technicky mnohem pokročilejším provedení.

NOVÁ SÍTA

Například materiálové provedení kovových sít umožnilo zvýšit rozměr rámů z 243 na 365 centimetrů. V praxi je tak možné přijímat a zpracovávat větší objem odpadu, což urychluje celý proces. "Zdánlivě nepatrné detaily, jako změna tvaru průřezu otvorů v bubnech z eliptických na čtvercové, usnadnila čištění a údržbu prosívací jednotky," pochvaluje si Brent Batliner, oblastní vedoucí oddělení recyklace. "Například zvětšení průměru otvorů v separátoru plastů na 43 centimetrů urychlilo celé zpracování. Většina sáčků ze zelinářských obchodů má na délku 40 centimetrů, takže se v nově rozšířeném otvoru neohnou a nepřichytí." Právě sáčky od ovoce a zeleniny byly dlouhou dobou "hrobem" efektivního single-stream třídění, kdy se kvůli ucpaným sítům, případně omotané hřídeli bubnu, musela odstavit celá linka.

Do kruhových otvorů v separátoru je nyní možné během chvíle zasadit i gumové kotouče, které ovlivňují velikost propadávaného odpadu, což ovlivňuje i další materiálové zpracování. Vylepšeny byly i optické snímače, které podle odrazivosti světelných paprsků rozlišují plasty s obsahem PET od hustších materiálů na bázi HDPE, přičemž u nich rozlišují na sedm stupňů "hustoty" probíraného materiálu, a zařazují je do správných košů k dalšímu třídění. Po úpravách nemá třídicí linka problémy s materiály velikosti uzávěrů PET lahví, se kterými by bylo jinak obtížné pracovat. Přesnost celého procesu se pohybuje mezi 96-97%.

VÍŘIVÉ PROUDY

Magnetická separace je další ukázkou změny. Hliníkové plechovky získají ve vířivém bubnu záporný elektrický náboj, a pak jsou v další části silným záporně nabitým magnetem odpuzovány až do zásobníku. Nic nového, řeklo by se. "Jenže dříve jsme dokázali posunout plechovku magnetem o dvacet centimetrů," říká vysvětluje Petr Keller, vedoucí oddělení zákaznických řešení RSi. "Pokud by na ní byl namotán kus papíru, šel by dál i s plechovkou. Díky silnějším magnetům, které odmetou plechovku o 80 centimetrů, problém s křížovou kontaminací odpadu omezujeme na minimum." Chystají také zavedení separátoru nápojových kartonů, s jejichž tříděním byl dlouhodobě problém.

Zdroj: www.WasteAge.com

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down