01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Transcyklace v TerraCycle mění pohled na odpady

Zapomeňte na odpady! Staňte se raději dodavatelem surovin pro TerraCycle. Tato původně kanadská společnost se totiž soustředí na zpracování dříve nerecyklovatelných a dnes obtížně recyklovatelných odpadů. Není to ale jen "recyklace", co mladý podnikatel a vedoucí firmy Tom Szaky dělá.

Vhodnějším termínem je anglické "up-cycle", takzvaná transcyklace, protože odpadky jsou zde využívány k vytvoření nových účelných věcí.

Každý druh odpadu je zde chápán jako "výrobní surovina s ojedinělými vlastnostmi, která jen vyžaduje specifické zacházení". V TerraCycle, zdá se, i nemožné se stává možným. Už jen poslední tři naplněné výzvy, které si loni Szaky předsevzal, dokážou proměnit pohled na odpadové hospodářství ve světě. Společně s inženýry a technology si vzali na paškál dětské pleny, vyžvýkané žvýkačky a cigaretové nedopalky, a začali z nich, po nezbytné technologické úpravě, vyrábět plastové bytové doplňky, zahradní nábytek nebo obalové hmoty. Otázka, před kterou stojíme, není "Jak je to možné?", ale spíše - "Proč to nikoho nenapadlo dřív?"


Na příkladu nedopalků je dobré si demonstrovat, jak celý proces funguje: jednotlivé "špačky" jsou nejprve sterilizovány a pak roztříděny. Tabák a papír končí jako kompostovatelná kaše, zatímco nezničitelný acetát celulózy, nacházející se v zažloutlém filtru, je rozpouštěn a využíván k tvorbě plastové hmoty. Ta je transcyklována, je z ní tedy vytvořeno něco s větší hodnotou, než měl původní koš nedopalků. Sbírá snad Tom Szaky po ulicích "vajgly" sám? Vůbec ne, s nadšením je do místních poboček posílají nadšení dobrovolníci. Společnost TerraCycle, která má dnes pobočky v USA a Španělsku, dokonce zaplatí poštovné.

Systém dobrovolného sběru a rozšiřování poboček TerraCycle je na vzestupu. Hovoří se o expanzi společnosti do Mexika, Rakouska, Německa, Finska či Dánska, a rozvinutí dalších aktivit v latinské Americe. Není divu, protože Szakyho "objektově-specifický" přístup prozatím skutečně funguje. Pokud například trpíte doma přemírou jogurtových kelímků, přihlaste se na stránkách TerraCycle a staňte se členem "Jogurtové brigády". Nebo jedné z dalších čtyřiceti "brigád", z nichž každá je zaměřena na specifický druh obtížně recyklovatelného odpadu (propisky, kosmetika, obaly od sladkostí, pantofle zvané žabky).

Ty pak směle sbíráte, a odesíláte na adresu nejbližší pobočky firmy. V technologických halách pak dojde k transformaci, přeměně nepotřebného a obtížného v něco užitečné. Z korkových zátek, obalů od chipsů, nápojových kelímků se tu stávají opalovací lehátka, nákupní tašky nebo stoličky do dětského pokoje. Podle Szakyho potřebujete na výrobu jednoho plastového popelníku přibližně 1500 nedopalků, na zahradní křeslo asi 200 000. A dokud se ročně po celém světě odhodí na zem na dva biliony špačků, nemusí se TerraCycle obávat nedostatku "surovin". Tom Szaky k tomu skromně dodává: "Rád bych jen vyřešil problém s odpadky, o kterých lidé soudí, že je nelze účelně recyklovat."

 

TERRACYCLE

Kromě výroby různých užitečných předmětů pracuje v TerraCycle tým designerů, který navrhuje interiéry (kanceláře, restaurace) s použitím recyklovaných nebo odpadních materiálů. Vznikají tak velmi netradiční, ale zajímavé prostory, jak naznačují i fotografie ze sídla společnosti TerraCycle.

Na stránkách společnosti si můžete vybrat, do jaké brigády vstoupíte, a tedy jaké odpady budete sbírat.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down