01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Cíle pro emise CO2 z aut

Podle studie, kterou zpracovaly konzultační společnosti Cambridge Econometrics a Ricardo-AEA, prospěje snižování množství emisí vypouštěných automobily a dodávkami evropské ekonomice. Evropská komise navrhla, aby nově vyrobené osobní automobily do roku 2020 mohly vypouštět maximálně 95 gramů CO2 na...

Podle studie, kterou zpracovaly konzultační společnosti Cambridge Econometrics a Ricardo-AEA, prospěje snižování množství emisí vypouštěných automobily a dodávkami evropské ekonomice. Evropská komise navrhla, aby nově vyrobené osobní automobily do roku 2020 mohly vypouštět maximálně 95 gramů CO2 na jeden ujetý kilometr (o 40 g CO2/km méně než dnes). U lehkých užitkových vozidel se mají emise do roku 2020 snížit na 147 g CO2/km (o 34 g CO2/km méně než v roce 2010).


Inovace potřebné ke snižování emisí přinesou podle studie do roku 2020 náklady ve výši asi 1000 eur na jedno vyrobené vozidlo, úspory na palivech by však měly dosáhnout zhruba 400 eur každý rok. Jakmile všechny osobní automobily i dodávky v EU dosáhnou tohoto standardu, Evropa na provozu svého vozového parku ušetří až 35 miliard eur ročně, tvrdí zpráva.

Podle studie bude nutné stanovit jednoznačnou metodologii, podle které budou měřeny a ověřovány emise z automobilů, aby nedocházelo ke sporům při přepočtech mezi různými testovacími metodami.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down