Městská rada New Yorku připravuje spuštění programu, zaměřeného na sběr a svoz kuchyňských odpadů. Zbytky jídla, nezpracovaného ovoce a zeleniny, teď budou jednotlivé domácnosti individuálně separovat do připravených boxů, které se budou centrálně svážet ke kompostování.
Zbytky jídla se jednou desetinou podílejí na celkovém složení komunálních městských odpadů. Jejich pestré složení přitom komplikuje navazující třídění a zpracování ostatního komunálního odpadu. Pokud by se podařilo zmíněnou složku účinně oddělit hned u zdroje, výrazně by se tím usnadnilo další procesní zpracování. Proto se město New York rozhodlo učinit první krok, testování odděleného sběru zbytků jídla.
Starosta města Michael Bloomberg vyzval ke spolupráci širokou veřejnost. Do programu se může v příštím roce dobrovolně zapojit na 150 000 jednorodinných domácností, dále obyvatelé stovky výškových budov a přes šest set školských stravovacích zařízení. Testovací provoz systému by měl podchytit na pět procent newyorských domácností, a posbírat okolo 100 000 tun zbytků jídla ročně.
Obyvatelé domácností budou odkládat zbytky potravin do speciálních plastových krabic, velikostí ne nepodobných piknikovým košům. Po naplnění je budou odnášet do větších sběrných boxů hnědé barvy, umístěných před domy. Ty bude pravidelně vybírat flotila vozů z newyorského městského odboru městských služeb (NY CDS). Odtud budou potraviny převáženy do kompostáren, či do specializovaných zařízení vybavených fermentační jednotkou, kde z nich bude vyráběn bioplyn.
Vito Turso, zástupce komisaře pro informování veřejnosti a komunit, spadající pod Odbor městských služeb, upozornil, že tato prozatím dobrovolná aktivita by v případě úspěchu a funkčnosti mohla být v horizontu dvou následujících let vztažena na celé město.
Zdroj: server waste360.com