01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Areál v Lovosicích je silně kontaminovaný

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) podala trestní oznámení na firmu Wowitra, která vlastní areál bývalé Setuzy v Lovosicích. Navíc s ní zahájila správní řízení pro porušení zákona o odpadech. ČTK o tom informovala mluvčí ČIŽP Simona Cigánková. Podle ČIŽP se v areálu, který prochází demolicí,...

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) podala trestní oznámení na firmu Wowitra, která vlastní areál bývalé Setuzy v Lovosicích. Navíc s ní zahájila správní řízení pro porušení zákona o odpadech. ČTK o tom informovala mluvčí ČIŽP Simona Cigánková. Podle ČIŽP se v areálu, který prochází demolicí, před několika týdny našly tuny rizikových laboratorních chemikálií a další stovky tun látek s rizikovými vlastnostmi, jako jsou tuky, oleje či zaolejovaná voda. V areálu se našly v malém množství také sloučeniny radioaktivních prvků. V bývalé chemické laboratoři inspektoři objevili soli kadmia či arsenu, brom, bílý fosfor, který hoří již při styku se vzduchem, nebo rtuť.

"V areálu nebyly zabezpečeny odpady před nežádoucím zhodnocením, odcizením nebo únikem. Na vyžádání kontrolnímu orgánu nepředložili dokumentaci a neposkytli pravdivé a úplné informace, které souvisejí s nakládáním s nebezpečnými odpady," vysvětlila Cigánková. Jednatel Wowitry Claude Dhiet už dříve uvedl, že by podle něj finanční odpovědnost za případnou likvidaci chemikálií neměla padnout na Wowitru, protože není jejich vlastníkem. Patří totiž společnostem, které jsou v likvidaci.

V areálu, který je takřka v centru města, se našly tuny rizikových látek (ilustrační fotografie).

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down