01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Transformace německé energetiky je drahá

Podle Leonharda Birnbauma z představenstva německé energetické společnosti E.ON je nutné reformovat podporu obnovitelných zdrojů tak, aby nové zdroje nenarušovaly fungování sítě a nevytlačovaly z trhu konvenční elektrárny, jejichž výkon je nutný pro stabilitu systému. Transformace německé...

Podle Leonharda Birnbauma z představenstva německé energetické společnosti E.ON je nutné reformovat podporu obnovitelných zdrojů tak, aby nové zdroje nenarušovaly fungování sítě a nevytlačovaly z trhu konvenční elektrárny, jejichž výkon je nutný pro stabilitu systému. Transformace německé energetiky, v níž mají hrát zásadní roli obnovitelné zdroje, je podle něj příliš drahá a přináší i technické problémy pro distribuční síť. V letošním roce obnovitelné zdroje vyrobí 24 procent veškeré elektřiny v Německu. Celkové čisté náklady na jejich podporu činí podle Birnbauma 16,7 miliardy eur (455 miliard korun), příští rok by měly vzrůst zhruba na 20 miliard eur (545 miliard korun). Upozornil na problém s tím, že velká část obnovitelných zdrojů nijak nereguluje výrobu elektřiny. "Každá konvenční elektrárna nyní může regulovat svou výrobu, ale obnovitelné zdroje ne. A když je v síti hodně elektráren, jejichž výrobu nelze regulovat, vytváří to problémy," řekl.


"Všichni žasnou nad tím, kolik jsou Němci ochotní zaplatit za to, že dostanou tak málo," komentoval skutečnost Birnbaum.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down