01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Rochestru vědí, jak na jednorázové pleny

Na jedno dítě připadá sedm až dvanáct znečištěných plínek denně, které většinou končí na skládce nebo ve spalovně. V britském Rochesteru slavnostně zprovoznili první linku, určenou pro recyklaci jednorázových plen. Ročně jednorázové plínky představují v měřítku Británie byznys v hodnotě 100 milionů...

Na jedno dítě připadá sedm až dvanáct znečištěných plínek denně, které většinou končí na skládce nebo ve spalovně. V britském Rochesteru slavnostně zprovoznili první linku, určenou pro recyklaci jednorázových plen. Ročně jednorázové plínky představují v měřítku Británie byznys v hodnotě 100 milionů liber, prodá se jich ročně kolem 2,7 miliardy kusů. Pleny představují něco kolem 600 000 tun odpadu, tedy 8-10 % celkového objemu komunálního odpadu, navíc svou povahou mohou být považovány za nebezpečný odpad. K tomu je nutné připočítat další pomůcky na bázi plen pro inkontinentní jedince nebo dámské hygienické vložky. Společné jim je hygienicky závadné znečištění i buničitá struktura materiálu.

Technologie, propagovaná společností Envirocomp, je založena na horkovzdušné úpravě těchto materiálů, a následném kompostování. "Nabízíme Británii opravdovou alternativu," říká Andy Band, ředitel společnosti Envirocomp. Podle jeho odhadů bude linka v Rochesteru schopná ročně "rozložit" na 6,5 milionu jednorázových plen. Pokud se technologie v tomto roce osvědčí, zvažuje se výstavba dalších podobných zařízení. Za závažnější problém, než samotné zpracování, lze považovat způsob sběru a svozu. O tom se však ve zveřejněné zprávě společnosti Envirocomp nehovoří.

Jednorázové pleny jsou nezanedbatelnou složkou komunálního odpadu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down