01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zpětný odběr je pro Čechy samozřejmostí

Deset a více elektrospotřebičů používá každý den doma i při práci 53,1 % obyvatel České republiky. Vyplynulo to z průzkumu neziskové společnosti Elektrowin. Nejčastějším důvodem pro pořízení nového spotřebiče je výměna starého a nefunkčního za nový. To motivuje 51,8 % zákazníků. Roli ale hraje i...

Deset a více elektrospotřebičů používá každý den doma i při práci 53,1 % obyvatel České republiky. Vyplynulo to z průzkumu neziskové společnosti Elektrowin.

Nejčastějším důvodem pro pořízení nového spotřebiče je výměna starého a nefunkčního za nový. To motivuje 51,8 % zákazníků. Roli ale hraje i technologický pokrok přinášející neustále další novinky a umožňující stále většímu okruhu spotřebitelů pořídit si výrobky, které byly donedávna považovány za luxusní nebo přinejmenším postradatelné. 11,5 % dotázaných zdůvodnilo nákup tím, že určitý spotřebič dosud neměli.

Naprostou samozřejmostí už se pro většinu z nás také stalo předávat staré spotřebiče, které dosloužily nebo přestaly vyhovovat soudobým nárokům, k ekologické recyklaci. K této odpovědi se přiklonilo 69,6 % dotázaných.

"Odůvodňují to tak, že chtějí chránit životní prostředí," oceňuje Roman Tvrzník, generální ředitel kolektivního systému pro sběr a recyklaci spotřebičů Elektrowin. Nejbližší sběrná místa zná podle průzkumu 81,1 % z nás. Většina lidí tedy po nich nemusí složitě pátrat.

Ve sběrných dvorech měst a obcí odevzdává elektro 58,8 % z nich, pro 27,4 % je výhodnější předávání prodejcům. Jiný způsob, například mobilní svoz organizovaný obcí, volí 13,7 % Čechů.

Zdroj: Elektrowin

"Lidé už většinou přesně vědí, kde ve svém okolí mohou vysloužilé elektro k recyklaci zdarma odevzdat," říká ředitel Elektrowinu Roman Tvrzník.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down