Šéf svazu obchodu: Obchody budou potřebovat dva roky na přípravu zálohování, nápoje zdraží

Obchody budou potřebovat nejméně dva roky od konečného schválení obalového zákona na přípravu zálohování, řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Nastavení systému je podle něj potřeba také zlevnit, protože náklady na zálohování se promítnou do cen nápojů. Svaz už dříve vyčíslil náklady na spuštění systému na zhruba 5,2 miliardy korun a provoz na 1,3 miliardy korun ročně. Zákon o obalech schválila ve čtvrtek vláda, předlohu zákona následně projedná parlament.

Přesun diskuse do parlamentu

"Stávající návrh je časově naprosto nereálný, obchody budou potřebovat minimálně dva roky od konečného schválení zákona na to, aby dokázaly sehnat veškerá razítka pro instalaci sběrných automatů," uvedl Prouza. Považuje nicméně za pozitivní to, že se debata o zavedení přesunuje do Parlamentu, protože obchodníci potřebují znát, jak bude skutečný systém zálohování vypadat.

Prouza také upozornil na to, že náklady na zálohování se promítnou do cen nápojů. "Podle našich odhadů bude poplatek, který budou výrobci platit operátorovi systému zálohování, činit zhruba 1,20 koruny za každou PET lahev nebo plechovku," sdělil.

Svaz výrobců nealkoholických nápojů se k případnému zdražení nevyjádřil, v souvislosti se zálohováním ale budou muset výrobci změnit etikety a přenastavit své informační systémy. "V systému zálohování bude muset být každý obal označen symbolem tak, aby bylo evidentní, že je obal do systému zařazen a že výrobce za takový obal odvedl příslušný poplatek. Takovýto symbol rovněž potvrdí spotřebiteli, že při vrácení prázdného obalu za takovýto obal dostane vrácenou zálohu," řekl prezident svazu Michal Dyttert.

Snížení emisí i energií

Výrobci nealkoholických nápojů nicméně návrh podporují. "Zálohování pomůže zásadně snížit emise oxidu uhličitého, ušetří energii a rovněž se projeví na životním prostředí, jelikož lidé budou motivováni tyto obaly vracet, a tím je nebudou pohazovat v přírodě," dodal Dyttert.

Zálohování podporují například výrobci nápojů Coca-Cola HBC Česko a Slovensko, Heineken ČR, Kofola ČeskoSlovensko, Mattoni 1873 a Plzeňský Prazdroj, kteří založili Iniciativu pro zálohování. Jejím cílem je zavedení plošného zálohového systému všech nápojových PET lahví a plechovek.

Zálohy mají platit pro nealkoholické nápoje v plastových lahvích o objemu 0,1 litru až tři litry a alkoholické nápoje do 15 procent alkoholu v plastových lahvích. Dále pro všechny nealkoholické nápoje v plechovkách o objemu 0,1 litru až jeden litr a nápoje s obsahem do 15 procent alkoholu v plechovkách. Výjimkou jsou mléko a mléčné výrobky, jejichž obaly se zálohovat nebudou. Celkově by podle odhadů ministerstva životního prostředí mohlo ročně systémem projít zhruba 2,5 miliardy kusů PET a plechovek.*

-čtk-

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down