V Jáchymově obnovili infocentrum k padesátému výročí úložiště radioaktivního odpadu

Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) otevřela obnovené infocentrum věnované úložišti v bývalém dole Bratrství v Jáchymově. Od vzniku úložiště, kam se ukládají radioaktivní odpady ze zdravotnictví, průmyslu nebo výzkumu, je to letos 50 let. Jestli bude sloužit pro ukládání nadále, se teprve rozhodne, řekl při otevření infocentra ředitel SÚRAO Lukáš Vondrovic.

"V současné době provádíme studie, které mají zjistit možnosti i dalšího pokračování provozu úložiště. Rozhodnout by se mělo v roce 2026," uvedl Vondrovic. Současná kapacita úložiště, které má objem zhruba 1200 krychlových metrů, je už téměř naplněná. V posledních letech se sem vozí asi 35 sudů ročně, byly ale roky, kdy jich do Bratrství byla uložena i stovka.

Podle Martiny Máčelové, vedoucí provozu úložišť, jsou odpady, které do jáchymovského úložiště míří, přírodního původu, jde o přírodní radionuklidy, podobně jako ty, které se v Jáchymově a okolí vyskytují přirozeně. "My tak trochu vracíme do země to, co jsme si odsud v minulosti vytěžili," řekla Máčelová. I když je radioaktivita na Jáchymovsku přirozená, přesto je úložiště pečlivě monitorováno. Sleduje se hydrogeologická situace, geotechnická stabilita masivu i radiační situace v okolí. Odborníci tak mohou přesně zjistit a odlišit přírodní radioaktivitu okolí od té, která by mohla pocházet z úložiště.

Infocentrum úložiště Bratrství sídlí přímo v budově jáchymovské radnice a sestává s řady panelů s tématy radioaktivity, radioaktivních odpadů a jejich uskladnění, ale i historie místní těžby uranu. Zejména žáci škol také mohou využít pracovních listů, ve kterých mohou pak odpovídat na otázky k těmto tématům. Jen za dnešek se na zmodernizované infocentrum přijela podívat asi stovka žáků.*

-čtk-

Ilustrační foto: SÚRAO

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down