Thyssenkrupp přehodnocuje plány na produkci takzvané zelené oceli

Německá společnost Thyssenkrupp nyní přehodnocuje plány na produkci zelené, tedy uhlíkově neutrální oceli. S odkazem na sdělení firmy to uvedla agentura Reuters. V neděli se objevila v médiích zpráva, že Thyssenkrupp, který se potýká s problémy, zvažuje zastavení velkého projektu dekarbonizace.

Firma upřesnila, že přehodnocuje plán pro svoji ocelářskou divizi, včetně plánu takzvané zelené transformace, který se týká uhlíkově neutrální výroby oceli. Produkce oceli je jedním z nejvíce znečišťujících průmyslových procesů.

"Neustále vyhodnocujeme nejlepší a ekonomicky nejvhodnější řešení za daných podmínek z hlediska technologie a výsledků, aby ocelářské podnikání Thyssenkrupp bylo dlouhodobě klimaticky neutrální," uvedla firma.

Německý list Handelsblatt v neděli s odvoláním na interní dokumenty napsal, že Thyssenkrupp zvažuje různé scénáře, od použití jiné technologie až po zastavení projektu přímé redukce pomocí vodíku. Běžně se pro výrobu oceli používá uhlík, tedy koks, aby se z oxidu železitého odstranil kyslík. Technologie přímé redukce pomocí vodíku používá místo uhlíku jako redukční činidlo vodík. Ten reaguje s oxidem železitým a místo oxidu uhličitého se uvolňuje pouze voda, což činí tento proces šetrnějším k životnímu prostředí.

Společnost Thyssenkrupp Steel Europe (TKSE) v září varovala, že plánovaný závod na přímou redukci v Duisburgu by mohl stát více než původně odhadované tři miliardy eur (76,1 miliardy Kč). Zhruba dvě miliardy eur z celkové částky projektu financuje vláda spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko, kde Thyssenkrupp sídlí. V TKSE vlastní 20procentní podíl český miliardář Daniel Křetínský.

Thyssenkrupp potvrdil svá dřívější vyjádření, že projekt se přehodnocuje s ohledem na nové odhady nákladů. V současné době firma předpokládá, že bude stavbu realizovat.

TKSE a Thyssenkrupp se přetahují o to, kolik peněz podnik potřebuje, aby mohl samostatně přežít. Kvůli sporu na konci srpna rezignovalo vedení ocelářské divize.*

-čtk-

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down