Ve Francii se stále nachází tisíce tun válečného odpadu, především nevybuchlé munice

Ve Francii se nachází tisíce tun válečného odpadu ze světových válek. Skládky munice jsou pod zemí i na dně vodních ploch a obyvatelé o nich často nevědí, přitom ale představují riziko pro jejich zdraví, znečišťují životní prostředí a každoročně si vyžádají životy až deseti lidí. Problém se týká i dalších zemí v Evropě, píše agentura AFP.

Stovky let stará munice

Na francouzském území lze najít nevybuchlé bomby, granáty, miny. Nejčastěji je to munice ze dvou světových válek, ale některé se datují až do prusko-francouzské války z roku 1870. Nejzasaženější částí Francie je východ země, kde leží jezero Gérardmer v departementu Vosges. Armádě sloužilo jako skládka během první světové války a v současnosti ho využívají obyvatelé Vosges jako záložní zdroj pitné vody.

"Víme, že existuje nejen bezprostřední riziko výbuchu, ale také riziko znečištění a degradace chemických sloučenin obsažených v této munici," řekla AFP Charlotte Nithartová, ředitelka francouzské asociace na ochranu životního prostředí Robin Hood (Robin des Bois). Pitná voda z jezera Gérardmer tak obsahuje látky jako trinitrotoluen (TNT) nebo olovo, které škodí lidskému organismu.

Omezené informace

Francouzští ekologové však nevědí, kde všude se takovéto nebezpečné skládky skrývají. Problém, na který řada výzkumníků naráží, je velmi omezená přístupnost archivů. Zatímco v Německu a v Belgii zřídili speciální instituce, které se záležitostí zabývají a přístup k jejich informacím má široká veřejnost, ve Francii podobná organizace chybí. "Stará munice se nachází pod zemí, na dně vodních ploch v blízkosti veřejných míst a Francouze o tom nikdo neinformuje," řekla stanici FranceInfo Mathilde Cusinová, jedna z režisérů dokumentu o problematice.

Ekologické spolky proto tlačí na ministerstvo obrany, aby zajistilo větší transparentnost a zveřejnilo, jaký je stav řady veřejných míst. Ministr pro bydlení Patrice Vergriete uvedl, že otázkou se už zabývá více ministerstev a že pracují na tom, aby zajistila ochranu obyvatel a životního prostředí.

Podobný problém se týká i dalších zemí. Švýcarská jezera, včetně Ženevského, skrývají více než 20 000 tun zastaralé munice. Podmořský odpad se nachází také mezi Skotskem a Irskem a obecně po celém pobřeží Atlantiku.

I proto Evropská komise pověřila skupinu odborníků, aby se této problematice věnovala.

-čtk-*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down