Dobrovolníci se již připravují na úklid po povodních

Spolek Ukliďme Česko připravil základní informace jak pomoci s úklidem po povodni, včetně odkazů na konkrétní registrační formuláře či poptávky po dobrovolnících. Každý tak může nabídnout svou pomoc.

Organizátoři zároveň z bezpečnostních důvodů prosí dobrovolníky, kteří již mají naplánován na následující víkend úklid v okolí vodních toků, aby přehodnotili situaci a směřovali pomoc na odstraňování následků povodní, či přesunutí úklidu na pozdější termín.

"Břehy budou kluzké, hrozí popadané stromy, průtoky mohou být mnohde ještě na vysokých stavech. Pokud se obrátíte na obecní úřad, nebo místní hasiče, určitě se najde bezpečný způsob zapojení dobrovolníků do odstraňování následků velké vody. A pokud ne, úklid v okolí řek a potoků lze uspořádat později, naplaveniny (doufejme) hned tak nikam neuplavou," uvádí spolek ve své zprávě.

Všechny informace včetně registračního formuláře i kontakty na místní organizátory úklidů najdou zájemci na webových stránkách spolku Ukliďme Česko.

Základní pravidla pro dobrovolníky

  • Nevolejte přímo starostům, vyhledejte oblastní koordinátory - v případě potřeby budou zřizována kontaktní místa a dobrovolnická centra, kde je možné se přihlásit.
  • Zaparkujte mimo obec či zasaženou oblast - silnice je třeba udržovat průjezdné pro těžkou techniku.
  • Dodržujte bezpečnostní zásady - při práci či pohybu v terénu buďte opatrní a neriskujte.
  • Používejte ochranné pomůcky - abyste předešli zbytečnému zranění či infekci. Jistota je vzít si vlastní, v místě jich může být nedostatek.
  • V prvních dnech po povodni jsou nejužitečnější především řemeslníci s vlastním vybavením. Ostatní dobrovolníci bývají nasazeni především na úklid.
  • Po práci se ideálně vraťte domů - nepočítejte s ubytováním - pokud je nutné v oblasti setrvat, informuje vás o tom koordinátor.*

-red-

Ilustrace: Ukliďme Česko

 

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down