Příbram bude žádat o dotaci na rekonstrukci čistírny odpadních vod

Příbram bude žádat o dotaci na první etapu rekonstrukce čistírny odpadních vod, chce získat 25 milionů korun z Národního programu Životní prostředí. Náklady na první etapu se odhadují na 150 milionů, celá rekonstrukce čističky bude stát asi 552 milionů korun bez DPH, řekl starosta Jan Konvalinka (za ANO).

"První etapa je nezbytná k ukončení uzávěry, kterou na čistírnu odpadních vod máme. Je to technický zásah - rekonstrukce zařízení, zkapacitnění, výměna technologií a příprava na další etapy rekonstrukce čistírny odpadních vod, ke kterým dojde v následujících letech," uvedl starosta.

Město chce do dvou měsíců vypsat soutěž na zhotovitele. Cílem je, aby v prvním pololetí 2027 byla zrekonstruovaná čistička v provozu. V dalších etapách chce město také žádat o dotace.

Původně se počítalo s náklady kolem 350 milionů korun. Rozpočet stavby ale podle starosty navýšily nadstavbové technologie související s energetickou soběstačností zařízení.

Rekonstrukce čistírny má zvýšit její kapacitu. Nově by měla vystačit pro 65 000 obyvatel, nyní je to asi 40 000. Současné zařízení je na hraně kapacity. Nové stavby tak už není ve dvaatřicetitisícové Příbrami možné připojit ke kanalizaci. Majitelé těchto nemovitostí jsou tedy odkázáni na jímky nebo vlastní čističky.

Do čistíren odpadních vod investují i další města. Rekonstrukce čističky nedávno skončila například ve Voticích na Benešovsku. Práce si vyžádaly 96 milionů korun, město na projekt získalo dotace z evropských i národních zdrojů.*

-čtk-

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down