Čína chce od Japonska kompenzace kvůli vypouštění radioaktivní vody z Fukušimy

Čína požaduje po Japonsku kompenzace za potenciální ekonomickou újmu kvůli vypouštění radioaktivní vody z poškozené jaderné elektrárny Fukušima. Agentuře Kjódó to sdělilo několik diplomatických zdrojů. Japonsko podle nich návrh odmítlo s tím, že proces vypouštění je podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v souladu s bezpečnostními standardy.

Zbytky tritia

Vysoce postavení zástupci Číny požadavek Japonsku přednesli za poslední rok několikrát skrze diplomatické kanály.

Japonsko ošetřenou radioaktivní vodu začalo vypouštět do moře loni v srpnu. Jde o odpadní vodu použitou při chlazení jaderného paliva po nehodě ve Fukušimě v roce 2011. Tekutina prošla několika fázemi ošetření, které odstranily většinu radionuklidů kromě stopových množství tritia, které je méně škodlivé než jiné radioaktivní látky jako cesium nebo stroncium.

Čína v reakci zakázala ze sousedního Japonska dovážet veškeré mořské plody a omezení nezrušila ani po zveřejnění první úplné zprávy MAAE, podle níž je vypouštění filtrované a rozředěné radioaktivní vody do moře v souladu s mezinárodními bezpečnostními standardy.

Japonsko stojí za svým

Japonská vláda a provozovatel elektrárny, společnost TEPCO, tvrdí, že likvidace radioaktivních vod je zásadním krokem k vyřazení z provozu elektrárny, kterou v roce 2011 vážně poničilo zemětřesení a cunami. Za bezpečnost celého procesu se osobně staví i premiér Fumio Kišida, který po zahájení vypouštění loni v srpnu před kamerami obědval sašimi připravené z ryb ulovených nedaleko Fukušimy.

Čína na druhé straně trvá na kompenzacích a vytvoření nezávislého monitorovacího systému mimo struktury MAAE, řekly Kjódó diplomatické zdroje.

Japonský premiér Kišida a čínský prezident Si Ťin-pching při svém posledním setkání v americkém San Francisku uvedli, že věc hodlají řešit skrze konstruktivní dialog postavený na vědeckých poznatcích.

V Tokiu se mezitím dnes setkal generální ředitel MAAE Rafael Grossi s japonským ministrem zahraničí Jošimasou Hajašim a shodli se na další úzké spolupráci. Loňský srpen byl podle Grossiho "důležitým milníkem".*

-čtk-

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down