Rusko uvádí, že má kapacitu pro uložení několika miliard tun oxidu uhličitého

Rusko má kapacitu pro uložení nejméně 4,6 miliardy tun oxidu uhličitého, řekl dnes šéf ruské státní komise pro nerostné suroviny Igor Špurov. Je to podle něj dostatečné množství pro pokrytí domácí potřeby i některých objemů z jiných zemí. Informovala o tom agentura Interfax. Rusko je pátým největším emitentem oxidu uhličitého na světě. Čelí kritice za pomalé provádění iniciativ souvisejících se změnou klimatu, připomíná agentura Reuters.

"Jedná se o obrovské množství, které nám umožní pokrýt nejen naše vlastní emise CO2, ale také pomoci našim partnerským zemím využívat naše zdroje pro komerční účely, včetně našich asijských partnerů," uvedl Špurov.

Čtěte také:
Studie upozorňuje na četné úniky metanu při výrobě bioplynu

Klimatická neutralita už za pár desítek let

Pařížská dohoda z roku 2015 určila přijatelný nárůst průměrné globální teploty na 1,5 stupně v porovnání s hodnotami před průmyslovou revolucí. Podepsalo ji 197 zemích včetně Ruska. Termín pro klimatickou neutralitu byl stanoven na rok 2050. Klimatická neutralita znamená nevypouštět do ovzduší více skleníkových plynů, jako oxid uhličitý, metan nebo oxid dusný, než dokáže planeta v lesích a oceánech absorbovat a zamezit tak silnější změně klimatu.

Mohlo by vás zajímat:
Letecká doprava produkuje 2,5 procenta celosvětových emisí CO2

Státy čeká ještě hodně práce

I přes závazky velkého snížení emisí bude podle mnoha vědců ke splnění cíle zapotřebí technologií na odstraňování uhlíku z atmosféry. Země budou muset do roku 2025 odstranit z atmosféry miliardu tun oxidu uhličitého, aby tohoto cíle dosáhly, a poté více než jednu miliardu tun ročně, uvádí zpráva Koalice za negativní emise (CNE) a poradenské společnosti McKinsey z roku 2021.

-čtk-*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down