Zachraň jídlo, nezisková organizace zabývající se bojem proti plýtvání potravinami, pomohla zprostředkovat potřebným již více než 20 000 darovaných pokrmů z firemních jídelen. Projektu nyní pomůže také nová vyhláška Ministerstva zemědělství, která umožňuje darování pokrmů zchlazených nebo zmrazených na konci výdejní doby. Tato změna usnadní darování.
Projekt Zachraň oběd od března 2022 cílí na záchranu hotových jídel, která by jinak skončila v koši. Pokrmy, které zbydou ve firemních kantýnách po skončení výdejní doby, vyzvedne kurýr a neprodleně je převeze do charitativních organizací, kde jsou rozdány potřebným. Mezi ně patří matky samoživitelky, senioři, lidé žijící s postižením a lidé bez domova. Tam, kde je to možné, se organizace snaží motivovat své klienty, aby si jídla vyzvedávali sami pěšky.
“Uplynulý rok nám přinesl velké výzvy. V samém začátku jsme museli velmi přesvědčivě argumentovat jak na stranu darujících jídelen, tak i charitativních organizací, proč se do projektu zapojit, a prolamovat bariéry strachu, které okolo darování teplého jídla panovaly,” uvedla ředitelka spolku Zachraň jídlo, Michaela Číhalíková.
S velkými hráči, kteří se do projektu v průběhu času zapojili, vstoupila do projektu i důvěra ostatních firem a tak se počet zapojených gastroprovozů začíná rozvíjet samospádem. Od března 2022 se do boje proti plýtvání potravinami přidali již tito provozovatelé: Delirest a Primirest, Fresh Point, Olive Food a Zátiší Group. Od března 2023 mají přístup k
plnohodnotnému jídlu i mimopražští klienti Českého červeného kříže Beroun, do kterého daruje Primirest z berounského gymnázia.
“Iniciativu Zachraň jídlo podporujeme dlouhodobě a rádi, protože vidíme, jak smysluplná a důležitá je její činnost. Naší silnou stránkou je spolehlivá městská logistika, a jsme hrdí na to, že můžeme tuto dovednost využít k podpoře této cenné iniciativy. Dosáhnout počtu 20 000 darovaných obědů je fantastický úspěch, který nám potvrzuje, že naše spolupráce má reálný a hmatatelný dopad. Jsme odhodláni pokračovat v této cestě a dělat vše, co je v našich silách, abychom dosáhli dalších milníků," řeklIvo Velíšek, ředitel společnosti DODO pro Českou republiku a Slovensko, která zajišťuje rozvoz jídel na vlastní náklady.
Ve spolupráci s expertními dobrovolníky z platformy Česko.Digital byla vyvinuta i webová aplikace Zachraň oběd. Díky ní kuchař během pár vteřin označí, kolik porcí je k dispozici, což je pokyn k tomu, aby pro pokrmy přijel kurýr a převezl je do charity. Aplikace se přizpůsobuje potřebám zaměstnanců v gastroprovozech a zjednodušuje tak logistiku. Díky ní má organizace Zachraň jídlo přehled, kde a kolik porcí se daruje. Aplikace také slouží jako forma předávacího protokolu, jelikož do ní gastroprovozy zadávají informace o alergenech, době spotřeby apod.
Velkým krokem vpřed pro projekt Zachraň oběd je i nová vyhláška Ministerstva zemědělství č. 121/2023 Sb., o požadavcích na pokrmy, která nově umožňuje provozovatelům stravovacích služeb darovat pokrmy, které byly zchlazeny či zmraženy před koncem jejich spotřeby, a tak předcházet plýtvání. Taková umožní snadněji darovat přebytečné jídlo, které tak nebude muset být převezeno ke klientům charitativních organizací neprodleně po skončení doby výdeje gastroprovozovny. Doposud bylo nutné pokrmy zchladit či zmrazit bezprostředně po dohotovení. Vyhláška vstoupí v platnost 1. června 2023.
Do konce letošního roku by chtěla organizace zapojit 14 jídelen a společně tak zachránit více než 32 000 porcí před jistým vyhozením. “Bez finanční pomoci jednotlivců náš projekt bohužel nezvládneme udržovat v chodu. Pokrmy i dopravu nám partneři projektu poskytují zdarma, potřebujeme ovšem pokrýt náklady na koordinaci a rozšiřování počtu linek a na provoz aplikace, která darování usnadňuje,” dodala Michaela Číhalíková.*
-zr-