MŽP vrátilo firmě Bome plán likvidace odpadní rtuti ve Chvaleticích

Ministerstvo životního prostředí vrátilo společnosti Bome k dopracování dokumentaci vlivů záměru zařízení na zneškodnění odpadní rtuti ve Chvaleticích na Pardubicku na životní prostředí (EIA). Zpracovávat ji chce z celé České republiky v areálu firmy Galmet Trade. Ministerstvo loni v listopadu s plánem nesouhlasilo, společnost Bome proto zpracovala novou dokumentaci, jsou k ní však znovu výhrady.

Údaj o maximální okamžité kapacitě odpadů v zařízení včetně skladu rtuti podle ministerstva neodpovídá dřívějším zjištěním správních úřadů, aktuální situaci v místě záměru, což ověřila i fyzická návštěva lokality 21. března tohoto roku, a je i v rozporu s údaji uvedenými v dokumentaci EIA. Popis dopravy odpadů do zařízení je nedostatečný, reálně je již nyní v lokalitě skladováno větší množství odpadní rtuti, než předpokládá dokumentace EIA, a zároveň nynější stav dočasného skladování rtuti nesplňuje platnou legislativu, uvádí ministerstvo životního prostředí.

Výhrady má i k některým částem dokumentace, které jsou podle něj zpracovány nedostatečně a neodpovídají hodnocenému záměru. Při přepracování je nutné věnovat zvýšenou pozornost konkrétním možným havarijním stavům na zařízení a prevenci a eliminaci rizik nestandardních stavů. Nezbytné je detailně popsat jednotlivé záchytné a havarijní jímky a doložit, zda zajistí případný únik, uvádí ministerstvo. Má také připomínky například ke skladování sirníku rtuťnatého nebo možným emisím do ovzduší a požaduje vysvětlení některých údajů. Výhrady má rovněž Česká inspekce životního prostředí nebo město Chvaletice.

Společnost Bome v nové dokumentaci uvedla, že v areálu jsou v současnosti v provozu dvě zařízení ke sběru, výkupu, využívání a odstraňování odpadů, a to kyanidová a nekyanidová extrakce drahých kovů a zařízení na získání drahých kovů z elektrozařízení. Provoz je povolený rozhodnutím Krajského úřadu Pardubického kraje, provozovatelem je společnost Galmet. S ní je firma Bome propojena osobou jednatele Michala Provazníka. S vlastní linkou souvisí zařízení pro sběr a skladování nebezpečných odpadů, tedy rtuti a sulfidu rtuti.

Stabilizovanou rtuť ve formě sulfidu rtuťnatého chce Bome převážet do Německa, kde se bude ukládat v hlubinném úložišti závodu Herfa-Neurode, v dole Herfagrund v Heringenu společnosti K+S Minerals and Agriculture, závod Werra. Ukládání stabilizátu povolil podle dokumentace příslušný úřad a je na něj vydaný certifikát. Smlouvu s německou společností na odstranění 220 tun sulfidu rtuťnatého Bome přiložilo.

Zařízení ve Chvaleticích by mělo mít maximální kapacitu dvě tuny za den a průměrně zpracovat jednu tunu denně. Za rok se počítalo s množstvím 250 tun. Společnost uvedla, že celkové zásoby rtuti v České republice jsou omezené, největší množství, 130 tun, je z provozu amalgamové elektrolýzy ze Spolchemie. Předpokládá, že bude zpracována letos, a plánovala, že po zpracování veškeré rtuti v České republice technologii odprodá do zahraničí.

-čtk-

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down