Povolení k těžbě železné rudy vyvolalo ve Švédsku protesty ekologů

Švédská vláda povolila těžbu v největším nevyužívaném ložisku železné rudy v zemi. Podle ekologů tím vznikne újma životnímu prostředí i původním obyvatelům, informovala agentura AP.

Švédský ministr průmyslu a obchodu Karl-Petter Thorwaldsson uvedl, že společnosti Jokkmokk Iron Mines AB byla udělena koncese na těžbu rudy v lokalitě Kallak. Podle něj si vláda na firmě vymohla "dalekosáhlé a jedinečné" podmínky. Jejich součástí je mimo jiné odškodnění vesnic původního sámského obyvatelstva, které obývá arktický sever skandinávské země.

"Tím, že řekli dolu ano, říkají ne právům původních obyvatel, životnímu prostředí, klimatu a naší společné budoucnosti," uvedlo na twitteru ekologické hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), které pomohla založit švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová. Rozhodnutí přišlo "navzdory tomu, že všechny dotčené laponské vesnice jasně řekly ne", stojí dále v prohlášení.

Kallak leží asi 40 kilometrů západně od města Jokkmokk, které se nachází těsně nad polárním kruhem a které je sídlem sámského parlamentu. Původně kočovný ugrofinský národ Sámů (Laponců) dnes žije převážně moderním způsobem života, jeho příslušníci se ale nadále věnují chovu sobů a někteří stále nosí svůj tradiční pestrobarevný oděv.

Britská společnost Beowulf Mining PLC, jejíž švédská pobočka Jokkmokk Iron Mines AB licenci na těžbu získala, uvedla, že její ambicí je provozovat "co nejvíce udržitelný" důl.

Chovatelé sobů i ochránci životního prostředí se v uplynulých letech snažili plánům britské firmy na otevření dolu v blízkosti Jokkmokku zabránit, připomíná stanice SVT. Případem se zabývalo několik různých úřadů a orgánů, konečné rozhodnutí však náleželo vládě.*

-čtk-

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down