Stravovací návyky zhoršují životní prostředí

Světový fond pro ochranu zvířat (WWF) na konci března vydal studii, která zkoumala stravovací návyky a jejich dopady na životní prostředí. Podle studie si současný životní styl nemůžeme dovolit.

Stravovací návyky mohou mít například dopad na potravinovou bezpečnost rozvojových zemí a znečišťovat životní prostředí. Tvrdí to aktuální studie mezinárodní neziskové organizace Světový fond na ochranu zvířat (WWF), která se zaměřila pouze na německé obyvatelstvo  a zprávu o ní přinesl portál EuroAktiv

Jak ukazuje studie WWF, pro uspokojení stravovacích návyků jednoho Němce je zapotřebí v průměru 1562 metrů čtverečních půdy (vzhledem ke kulturní blízkosti budou hodnoty pro Českou republiku podobné). Jelikož Spolková republika nemá orné půdy dostatek, musí velkou část produkce dovážet ze zahraničí.

Statistiky ukazují, že každý německý občan spotřebuje 679 kg potravin ročně včetně například 98 kg masa, 106 kg ovoce a zeleniny, 119 kg mléčných výrobků nebo 48 kg cukru. Zejména vysoká spotřeba živočišných produktů je z ekologického hlediska nejvíce závažná. Emise CO2 vyplývající ze spotřeby potravin v Německu dosahuje výše 161 milionů tun ročně, což je podle WWF asi 17 % německé produkce oxidu uhličitého. Podle WWF si Německo (a potažmo Evropa) nemůže současný životní styl dovolit. Navrhuje proto  využívat vyváženou stravu s ekologicky šetrnými pravidly: spotřeba masa by měla být snížena na polovinu, tedy na 350 gramů týdně. Výzkum WWF tvrdí, že z nutričního hlediska to není žádný problém, pokud stravovací návyky obsahují i luštěniny nebo obiloviny. Ty se ale v současnosti objevují na talířích spotřebitelů jen výjimečně.*

 Zdroj:www.euractiv.cz

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *