Potraviny končí v odpadu

Zatímco 925 milionů lidí trpí hlady, přibližně jedna třetina všech potravin vyprodukovaných ve světě každý rok, úhrnem 1,3 miliardy tun, končí jako nezkonzumovaná nebo vyhozená v důsledku prošlé spotřební lhůty v odpadech. Takový je závěr zprávy organizace pro Výživu a zemědělství (FAO), přednesené...

Zatímco 925 milionů lidí trpí hlady, přibližně jedna třetina všech potravin vyprodukovaných ve světě každý rok, úhrnem 1,3 miliardy tun, končí jako nezkonzumovaná nebo vyhozená v důsledku prošlé spotřební lhůty v odpadech. Takový je závěr zprávy organizace pro Výživu a zemědělství (FAO), přednesené radě OSN. Podle serveru TerraDaily se jedná o množství srovnatelné s polovinou celosvětové produkce obilovin. V textu, který FAO uveřejnila, stojí: „Vzhledem k omezené dostupnosti přírodních zdrojů by bylo účelnější spíše snižovat ztrátu potravin, než jít cestou nárůstu produkce k nasycení světové populace.“


V rozvojových zemích je příčinou tohoto jevu nejspíše špatný stav infrastruktury, kdy není možno přepravit vypěstované potraviny včas ke spotřebitelům. V zemích rozvinutých pak díl viny spadá na maloobchodníky, a především samotné konzumenty, kteří se zbavují normálně poživatelných potravin. Každý Američan například nahází do odpadkových košů přibližně 95-115 kilogramů potravin ročně. „Spotřebitelé z bohatých zemí obecně nakupují více potravin, než ve skutečnosti spotřebují,“ píše se ve zprávě. Kladou také větší důraz na vzhled výrobků, než na jejich kvalitu.

V rozvinutých zemích se podle organizace WHO klade větší důraz na vzhled, než kvalitu potravin.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *