Méně odpadu z potravin

Evropská komise by ráda dosáhla snížení množství odpadu tvořeného potravinami do roku 2020 na polovinu. Společnosti sdružené v evropském maloobchodním fóru se rozhodly přijmout dobrovolná opatření, pomocí kterých chtějí předcházet vzniku nadměrného odpadu a zejména plýtvání potravinami. Podle...

Evropská komise by ráda dosáhla snížení množství odpadu tvořeného potravinami do roku 2020 na polovinu. Společnosti sdružené v evropském maloobchodním fóru se rozhodly přijmout dobrovolná opatření, pomocí kterých chtějí předcházet vzniku nadměrného odpadu a zejména plýtvání potravinami.

Podle zástupců Maloobchodního fóra jsou již v současné době vypracovány postupy, které plýtvání zabraňují. Týká se to například fungování logistických center, která zajišťují zásobování obchodů nebo dodržování teplotního řetězce, které zabraňuje tomu, aby se zboží kazilo. Pokud se zboží v obchodech navzdory těmto postupům blíží ke konci data minimální trvanlivosti, je možné jej zákazníkům nabídnout za výhodnější cenu. Existuje i možnost poskytnout trvanlivé potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti tzv. potravinovým bankám, kde mohou být rozděleny s pomocí neziskových organizací lidem, kteří se ocitli v nouzi.


Potravinové banky a charitní organizace pomáhají třeba bezdomovcům.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *