Jaké novinky nastupují u obalů?

Vývoj a nové požadavky na obaly byly hlavními tématy čtvrtého ročníku obalového kongresu pořádané obalovým institutem SYBA. Ve skupinovému balení nápojů směřují trendy ke snížené hmotnosti obalu a snížení spotřeby energie. Diskutabilní v našich podmínkách je avizovaná fotodegradabilita (známá také...

Vývoj a nové požadavky na obaly byly hlavními tématy čtvrtého ročníku obalového kongresu pořádané obalovým institutem SYBA.

Ve skupinovému balení nápojů směřují trendy ke snížené hmotnosti obalu a snížení spotřeby energie. Diskutabilní v našich podmínkách je avizovaná fotodegradabilita (známá také jako oxo-degradabilita), kde k fragmentaci dochází pomocí UV (slunečního) záření.

Ohromný boom zažívá u spotřebitelů spotřebitelské balení piva v PET lahvích. Podíl 0,9 % v roce 2007 se zvýšil na 7,1 % v červenci 2010. Na úspěchu se podílel i objemový formát a tvar obalu, jeho nerozbitnost, opětovná uzavíratelnost, lehkost, lahve bez zálohy a bariérové vlastnosti dostatečné pro uchování piva.

V bloku zaměřeném na ekologické aspekty balení představila společnost Alesco svou produkci zaměřenou na teplem smrštitelné biodegradovatelné fólie (tzv. bioshrinkfilms). Fólie na bázi PLA se rozloží v kompostu z 95 % do šesti měsíců a přitom kvalitu kompostu nezhorší. Současným hlavním handicapem těchto bioplastových fólií je stále vysoká cena. Ve srovnání s fóliemi z ropných produktů (PE) je cena až šestkrát vyšší. Česká inspekce životního prostředí zveřejnila výsledky kontrol u výrobců a distributorů s ohledem na jejich povinnost při recyklaci a dalším využití obalových odpadů. Větší pozornost se věnuje vysledovatelnosti potravin i obalů, což je spojeno s označováním (šarže, datum spotřeby). Obalový kongres, jehož generálním partnerem byla AOS EKO-KOM, a. s., ukázal, že se průmysl zabývá řešením otázek týkajících se vylepšování funkčnosti obalů i minimalizací jejich dopadu na životní prostředí.

Ing. Vlado Volek z Obalového institutu SYBA upozornil, že PET lahve se derou do dalších sektorů nápojů – po vínu i do jiných alkoholických nápojů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *