Čištění vody pomocí mušlí

Finální fáze čištění odpadních vod je určena ke zlepšování kvality čištěné vody. V této fázi se odstraňují poslední zbytky kontaminantů, jako jsou například účinné složky farmaceutik nebo zemědělských hnojiv. Někdy se k tomu využívá proces fotokatalýzy za přídavku oxidu titaničitého. Tento...

Finální fáze čištění odpadních vod je určena ke zlepšování kvality čištěné vody. V této fázi se odstraňují poslední zbytky kontaminantů, jako jsou například účinné složky farmaceutik nebo zemědělských hnojiv. Někdy se k tomu využívá proces fotokatalýzy za přídavku oxidu titaničitého. Tento osvědčený proces je však dosti nákladný. Darrell Patterson z katedry chemického inženýrství univerzity v Bathu začal v procesu využívat levného a dostupného kuchyňského „odpadního“ émateriálu, mušlí slávek a ústřic. Například slávky zelenonohé (Perna canaliculus), která je doma ve vodách v okolí Nového Zélandu, se v evropských kuchyních spotřebuje ročně okolo jednoho statisíce tun. „Jejich mušle jsou velice bohaté na oxid vápenatý, tedy v podstatě vápno,“ říká Patterson. “ A právě tímto přírodním vápnem můžeme obohatit řadu procesů v průmyslové praxi čistých technologií. Konkrétně při přečišťování odpadních vod se mohou látky hydroxyapatitu (Ca10(PO4)6(OH)2, HAP) efektivně podílet na fotokatalýze, a nahradit nákladný oxid titaničitý. Máme tu před sebou velice levný a dostupný materiál, který je díky své povaze zcela environmental friendly.“


Mušle slávek a ústřic chrlí kuchyně a restaurace zejména přímořských oblastech doslova po tunách.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *